AUDYT - ANALIZA RYZYKA - DOKUMENTACJA

 
Ochroną danych osobowych oraz danych przetwarzanych w systemach teleinformatycznych Nasza firma zajmuje się od czasu wejścia w życie w kwietniu 1998 roku pierwszej ustawy o ochronie danych osobowych (Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883)
 
Obecne przepisy od 25 maja 2018 roku, kiedy to zaczęło obowiązywać RODO* oraz od dnia 04 maja 2019 roku - czyli od dnia kiedy zaczęła obowiązywać ustawa z 21 lutego 2019r (Dz.U. 2019 poz. 730)** nakładają na każdego kto przetwarza dane osobowe dodatkowe obowiązki, których niewypełnienie usankcjonowane jest bardzo wysokimi karami finansowymi.
Obowiązki wobec osób, których dane są przetwarzane dotyczą nie tylko dużych firm czy korporacji, lecz również osób prowadzących jednoosobowo działalność gospodarczą.
 
Wychodząc naprzeciw naszym klientom oferujemy pełny zakres usług związanych z dostosowywaniem do obowiązjących przepisów prawa. Dokonujemy audytu sposobu przetwarzania danych, zabezpieczeń i wdrożonych procedur przetwarzania w firmach.
Sporządzamy szczegółowe analizy zagrożeń, analizy ryzyka informacji niejawnych, analizy ryzyka danych osobowych, pomagamy w tworzeniu dokumentacji zgodnej z obowiązującymi przepisami prawa.
 
Korzystamy z narzędzi do analizy ryzyka informacji niejawnych, które umożliwiają przeprowadzenie analizy ryzyka metodyką zgodną z zaleceniami Departamentu Bezpieczeństwa Teleinformatycznego ABW. (Konieczność przeprowadzenia analizy ryzyka wynika z ustawy o ochronie informacji niejawnych, a także rozporządzenia w sprawie podstawowych wymagań bezpieczeństwa teleinformatycznego). Narzędzia i metodyka pracy którą wykorzystujemy podczas przeprowadzania analiz dopuszczone zostały do stosowania w wielu zaawansowanych  systemach teleinformatycznych (m.in. tych funkcjonujących w Ministerstwie Obrony Narodowej).
 
*Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)

**Ustawa z dnia 21 lutego 2019 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)
 
Piątek, Lipiec 12, 2019, 08:10 | 2 Komentarze »

Często (na szczęście coraz rzadziej) w recepcjach hotelowych spotykamy się z żądaniem recepcjonisty podania imienia, nazwiska, adresu, obywatelstwa, numeru PESEL, czy też numeru dowodu osobistego. Zdarza się, że hotel czy pensjonat prosi o podanie dokumentu tożsamości (dowód, paszport) celem zrobienia kserokopii, lub pozostawienia w depozycie jako zabezpieczenia.

Czy hotel, pensjonat, dom wypoczynkowy może podejmować takie działania i żądać od nas takiej ilości danych osobowych?


Czwartek, Lipiec 11, 2019, 10:26 | Brak komentarzy »

Urząd Ochrony Danych Osobowych wydał komunikat, w myśl którego w obecnym stanie prawnym pracodawcy nie mogą samodzielnie prowadzić kontroli stanu trzeźwości pracowników. Przesądzać ma o tym brzmienie art. 17 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.

 


Wtorek, Lipiec 9, 2019, 07:21 | Brak komentarzy »

RODO - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)

Celem wprowadzenia rozporządzenia było ujednolicenie zasad przetwarzania danych osobowych oraz zapewnienie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych.


RODO W OŚWIACIE I SAMORZĄDZIE

Świadczymy usługi związane z ochroną danych osobowych dla instytucji samorządu terytorialnego, szkół, przedszkoli, domów kultury, zakładów budżetowych. Prowadzimy dokumentacje, szkolimy pracowników, reprezentujemy podmioty przed PUODO ( Inspektor Ochrony Danych Osobowych w formie outsourcingu usług).

AUDYT I ANALIZA RYZYKA

Przeprowadzamy podstawową oraz szczegółową analizę ryzyka danych osobowych (poziomy: SMALL, STANDARD, EXPERT), analizę ryzyka informacji niejawnych, analizę zagrożeń. Wykonujemy audyty zabezpieczeń.

RODO I DOKUMENTACJA DLA FIRM

Przygotowujemy kompleksową dokumentację, w tym politykę bezpieczeństwa, regulaminy, instrukcje bezpieczeństwa, rejestry: przetworzeń, zgód, umów, naruszeń i inne wymagane prawem. W razie konieczności przejmujemy obowiązki IOD/DPO

Copyright ©2019 ELMARK, All Rights Reserved.
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem